AI robot

Democratizing Access to Artificial Intelligence: Creating a Future Where Everyone Can Contribute

Odată cu ascensiunea inteligenței artificiale (IA), ne amintim de evoluția literaturii. Cu sute de ani în urmă, mulți oameni din societate considerau că nu toți trebuie să știe să citească și să scrie. La acea vreme, mulți oameni lucrau în agricultură sau erau păstorii oilor, deci poate nu exista o nevoie atât de mare de comunicare scrisă. Tot ceea ce era necesar era ca preoții și călugării să știe să citească Cartea Sfântă, iar restul să ne putem duce în templu sau biserică și să ascultăm cum preoții ne citesc. Din fericire, s-a constatat că putem construi o societate mult mai bogată dacă mulți oameni știu să citească și să scrie.

Astăzi, IA se află în mâinile preoților și preotițelor. Aceștia sunt inginerii AI extrem de talentați, mulți dintre ei lucrând în marile companii de tehnologie. Și majoritatea oamenilor au acces doar la IA pe care aceștia o construiesc pentru ei. Cred că putem construi o societate mult mai bogată dacă le putem permite tuturor să contribuie la scrierea viitorului. Dar de ce este IA concentrată în mare măsură în marile companii de tehnologie? Pentru că multe dintre aceste proiecte de IA au fost costisitoare de construit. Acestea pot necesita zeci de ingineri extrem de talentați și pot costa milioane sau zeci de milioane de dolari pentru a construi un sistem de IA. Și marile companii de tehnologie, în special cele cu sute de milioane sau chiar miliarde de utilizatori, au reușit să facă aceste investiții să se rentabilizeze, deoarece un sistem de IA care se potrivește tuturor, cum ar fi unul care îmbunătățește căutarea pe web sau recomandă produse mai bune pentru cumpărăturile online, poate fi aplicat unui număr foarte mare de utilizatori pentru a genera o sumă imensă de venituri.

Dar această rețetă pentru IA nu funcționează atunci când te afli în afara sectorului tehnologic și al internetului, în alte domenii în care, în mare parte, există foarte puține proiecte care se aplică la 100 de milioane de oameni sau care generează economii comparabile.

Descentralizarea IA în afara marilor companii de tehnologie

Să ilustrăm cu un exemplu. În multe weekenduri, conduc câteva minute de la casa mea până la un magazin local de pizza pentru a cumpăra o felie de pizza hawaiană de la proprietarul acestui magazin. Pizza lui este grozavă, dar întotdeauna are multe pizza reci așezate pe masă și în fiecare weekend un alt gust de pizza lipsește din meniu. Cu toate acestea, când îl văd lucrând în magazinul lui, mă entuziasmez, deoarece, vânzând pizza, el generează date.

Și acestea sunt date pe care le-ar putea folosi dacă ar avea acces la IA. Sistemele de IA sunt bune în a identifica modele atunci când au acces la datele potrivite, și poate că un sistem de IA ar putea observa dacă pizzele mediteraneene se vând foarte bine într-o seară de vineri și poate sugera să facă mai multe într-o după-amiază de vineri.

S-ar putea să-mi spuneți: \”Ei, Andrew, acesta este doar un mic magazin de pizza. Care-i faza?\”.

Și eu vă spun că, pentru domnul care deține acest magazin de pizza, aceasta ar însemna o îmbunătățire a veniturilor de câteva mii de dolari pe an și ar fi un lucru uriaș pentru el. Știu că există multă hype în jurul nevoii de seturi masive de date pentru IA și că mai multe date ajută. Dar, contrar hype-ului, IA poate funcționa foarte bine chiar și cu o cantitate modestă de date, cum ar fi datele generate de un singur magazin de pizza. Prin urmare, problema reală nu este că nu există suficiente date de la magazinul de pizza.

Problema reală este că micul magazin de pizza nu ar putea servi suficienți clienți pentru a justifica costurile angajării unei echipe de IA. Știu că în Statele Unite există aproximativ jumătate de milion de restaurante independente. Și colectiv, aceste restaurante servesc zeci de milioane de clienți. Dar fiecare restaurant este diferit, cu un meniu diferit, clienți diferiți, moduri diferite de înregistrare a vânzărilor, iar niciun sistem de IA care se potrivește tuturor nu ar funcționa pentru toți aceștia.

Cum ar fi să putem permite micilor afaceri, în special afacerilor locale, să utilizeze IA?

Utilizarea IA în mici afaceri și în industrie

Să ne uităm la cum ar putea arăta acest lucru la o companie care produce și vinde tricouri. Mi-ar plăcea ca un contabil care lucrează pentru compania de tricouri să poată utiliza IA pentru prognozarea cererii. Să afle ce mesaje amuzante ar trebui să imprime pe tricouri pentru a stimula vânzările, privind ceea ce este popular pe rețelele de socializare. Sau pentru plasarea produselor, de ce nu ar putea un manager al magazinului să facă poze cu cum arată magazinul și să le arate unei IA care să îi recomande unde să amplaseze produsele pentru a îmbunătăți vânzările?

Lanțul de aprovizionare.

Poate o IA să recomande unui cumpărător dacă ar trebui să plătească 20 de dolari pe metru de material acum sau dacă ar trebui să continue să caute pentru că s-ar putea să găsească mai ieftin în altă parte?

Sau controlul calității.

Un inspector de calitate ar trebui să poată utiliza IA pentru a scana automat pozele materialului din care se fac tricourile pentru a verifica dacă există rupturi sau decolorări în țesătură.

Astăzi, marile companii de tehnologie folosesc în mod obișnuit IA pentru a rezolva astfel de probleme și au un efect deosebit. Dar o companie obișnuită de tricouri sau un mecanic auto obișnuit sau un comerciant sau o școală sau o fermă locală nu folosesc în prezent IA pentru niciuna dintre aceste aplicații. Fiecare producător de tricouri este suficient de diferit de fiecare alt producător de tricouri încât nu există un sistem de IA care să se potrivească tuturor.

Și, de fapt, odată ce ieșiți din domeniul internetului și al tehnologiei și intrați în alte industrii, chiar și companiile mari, cum ar fi companiile farmaceutice, producătorii de automobile sau spitalele, se confruntă cu această problemă. Aceasta este problema cozii lungi a IA. Dacă ar luați toate proiectele actuale și potențiale de IA și le-ați sorta în ordine descrescătoare a valorii și le-ați reprezenta grafic, ați obține un grafic care ar arăta astfel.

Poate cel mai valoros sistem de IA este unul care decide ce reclame să arate oamenilor pe internet. Poate al doilea cel mai valoros este un motor de căutare web, poate al treilea cel mai valoros este un sistem de recomandare de produse pentru cumpărături online. Dar când ajungeți în partea dreaptă a acestei curbe, atunci veți avea proiecte precum plasarea produselor pe tricouri sau prognoza cererii de tricouri sau prognoza cererii de pizza. Și fiecare dintre acestea este un proiect unic care trebuie construit personalizat. Chiar și prognoza cererii de tricouri, dacă depinde de meme-urile populare de pe rețelele de socializare, este un proiect foarte diferit față de prognoza cererii de pizza, care depinde de datele vânzărilor din pizzeria respectivă.

Așadar, astăzi există milioane de proiecte situate în partea de coadă a acestei distribuții la care nimeni nu lucrează, dar care, în total, ar putea avea un efect deosebit. Și asta se întâmplă pentru că mulți oameni din societate cred că nu au voie să se joace cu IA. Nu cred că ei au dreptul să construiască sau să implementeze sau să utilizeze IA în munca lor sau în viața lor. Și acest lucru se întâmplă dintr-un motiv. Și acel motiv este că construirea și implementarea și utilizarea IA este costisitoare. Și dacă ajungeți în coada acestei distribuții, puteți ajunge să cheltuiți zeci de milioane de dolari sau mai mult pentru a construi un sistem de IA. Iar acesta este un preț prea mare pentru majoritatea companiilor și a oamenilor să îl plătească. Prin urmare, cred că ceea ce avem nevoie astăzi este de democratizarea accesului la IA.

Trebuie să facem ca această tehnologie să fie accesibilă și disponibilă pentru toți, astfel încât fiecare persoană să poată contribui la construirea viitorului.

Democratizarea accesului la IA

Cum putem democratiza accesul la IA? Ei bine, cred că acesta este un efort pe mai multe fronturi. În primul rând, avem nevoie de instrumente și platforme accesibile care să permită oamenilor să construiască și să implementeze sisteme de IA fără a avea nevoie de cunoștințe avansate de programare sau resurse financiare semnificative. Există deja unele astfel de instrumente, cum ar fi platforma OpenAI GPT-3, care permite dezvoltatorilor să creeze aplicații bazate pe IA fără a fi nevoie să construiască de la zero modele de învățare automată. Cu toate acestea, trebuie să continuăm să dezvoltăm și să extindem aceste instrumente pentru a face procesul mai accesibil și mai ușor de înțeles pentru oricine.

În al doilea rând, trebuie să promovăm educația și formarea în domeniul IA. Trebuie să le oferim oamenilor resursele și cunoștințele necesare pentru a înțelege și utiliza tehnologia AI în munca lor și în viața de zi cu zi. Aceasta poate include cursuri și programe de formare în școli și universități, resurse online gratuite sau accesibile la prețuri accesibile și comunități în care oamenii să poată împărtăși cunoștințe și să se sprijine reciproc în învățarea și utilizarea IA.

În plus, trebuie să promovăm colaborarea și parteneriatul între companii și comunități. Companiile mari pot juca un rol important în democratizarea accesului la IA prin deschiderea și partajarea resurselor și cunoștințelor lor cu micii întreprinzători și comunitățile locale. Aceasta poate include programe de mentorat, proiecte de colaborare sau acces la infrastructura și datele existente pentru a permite dezvoltarea de soluții bazate pe IA la scară mică.

 

În final, trebuie să ne asigurăm că există un cadru legal și etic solid în jurul utilizării IA. Trebuie să avem reguli și standarde clare pentru protejarea confidențialității datelor, prevenirea discriminării și asigurarea transparenței și responsabilității în deciziile luate de sistemele de IA. Aceasta implică implicarea guvernelor, organizațiilor internaționale și a societății civile în dezvoltarea și implementarea unor politici și regulamente adecvate.

În concluzie, democratizarea accesului la IA este un obiectiv important și necesar pentru a permite oamenilor și micilor afaceri să beneficieze de această tehnologie și să contribuie la construirea unui viitor mai bun. Prin dezvoltarea de instrumente accesibile, promovarea educației și formării, stimularea colaborării și asigurarea unui cadru legal și etic adecvat, putem face ca IA să fie o forță pozitivă și inclusivă în societate.

Autor: Andrew Ng

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish