realitate

Adevărata natură a realității

Majoritatea oamenilor sunt iluzionați:

Majoritatea oamenilor trăiesc într-o iluzie subtilă, care îi face să creadă că judecățile lor subiective despre lumea înconjurătoare sunt realitatea în sine.

Realitatea ca o cupă goală

Pentru a înțelege cum funcționează această iluzie, trebuie să începem prin a privi realitatea ca pe o \”cupă goală\”. Similar unei căni goale, realitatea are capacitatea de a primi orice judecată sau percepție pe care mintea umană o proiectează în ea.

Această caracteristică face realitatea utilă și versatilă, deoarece poate găzdui o gamă largă de percepții și judecăți, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative.

Judecăți subiective și iluzia lor

Problema apare atunci când judecățile noastre personale devin fundamentul percepției noastre despre realitate. În mod tipic, judecățile noastre sunt extrem de egocentrice și se bazează pe propriile noastre dorințe și credințe.

De exemplu, atunci când ceva se întâmplă și percepem că acest lucru se aliniază cu obiectivele noastre personale, îl judecăm ca fiind \”bun\” și proiectăm această judecată în realitate.

Dar aici apare iluzia:

Uităm sau reprimăm conștientizarea faptului că noi înșine am proiectat acea judecată în realitate, iar experiența noastră ulterioară ne face să credem că suntem martorii unei realități obiective, în loc să recunoaștem că suntem martorii propriei noastre judecăți externe de bunătate.

Societatea, ca o închisoare a ego-ului

Efectele acestei iluzii sunt semnificative. Dacă tot ceea ce vedem în realitate sunt reflecții ale propriei noastre judecăți proiectate, atunci tot ce vedem sau credem ca stim devine o închisoare a propriilor noastre construcții mentale. Totul devine o extensie instrumentală a dorințelor noastre personale. Aceasta poate fi considerată funcțional un iad, deoarece lumea înconjurătoare nu mai are o existență independentă, fiind redusă la proiecțiile noastre subiective. 

Majoritatea oamenilor trăiesc într-o iluzie subtilă, considerând că judecățile lor personale despre realitate sunt realitatea în sine. Această iluzie comună este ratificată de limbajul nostru și este susținută de o societate care a stabilit standarde tacite asupra a ceea ce este considerat adecvat în judecățile noastre despre realitate. Cu toate acestea, conștientizarea acestui proces mental și efortul de a-l controla pot elibera individul din această închisoare auto-impusă a construcțiilor mentale. Este important să fim deschiși, curioși și să căutăm să obținem o percepție mai clară și mai autentică a realității.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian